Over kintsugi-blog

Kintsugi is de Japanse techniek van het repareren van keramiek met goud. Het doet recht aan de unieke geschiedenis van een voorwerp. Een gebroken kopje, bord of schaal wordt hersteld zonder de breuken te verhullen. Het staat symbool voor kwetsbaarheid, kracht en schoonheid.
Kintsugi past in de gedachte van wabi-sabi, waarbij aandacht voor de schoonheid van het imperfecte en vergankelijke centraal staat. Ook het begrip ‘mottainai’ is van toepassing: weggooien is zonde.

Deze blog bestaat uit foto’s van mijn werkstukken bij wijze van archief of database, met hier en daar wat meer informatie.
Ik werk voornamelijk volgens de traditionele techniek van kintsugi, met Japanse lak (urushi), bloem, kleipoeder (tonoko of jinoko) en metaalpoeder (goud, zilver of messing). Waar nodig zoek ik naar aanvullende technieken.
Een kintsugi-reparatie is een bewerkelijk proces van passen, mengen, reinigen, vullen, schuren, polijsten en afwerken. De meeste stappen meerdere keren, met droogtijd tussendoor. Het neemt enkele weken in beslag. Urushi wordt gemaakt uit het sap van de Japanse lakboom (toxicodendron vernicifluum). Afhankelijk van het object maak ik gebruik van natuurlijke of synthetische urushi.
Bij de werkstukken in deze blog is geen gebruik gemaakt van epoxy-lijm, behalve bij de objecten van glas. Deze zijn gelijmd met epoxy en daarna afgewerkt met urushi en metaalpoeder.

Voor meer informatie of reparaties in opdracht: stuur een bericht via het contactformulier.

Reacties gesloten.