Enso-project

De enso is een belangrijk symbool in het zen-boedhisme. De cirkel staat symbool voor verlichting, kracht, oneindigheid, leegte, alles; de beschrijvingen zijn legio.

In veel zenmeditatie-groepen worden tijdens de theeceremonie kommen gebruikt met een enso er op. Qua breekbaarheid verschillen deze theeceremonie-kommen niet van gewone huis-, tuin- en keukenkopjes: ze vallen tijdens het afwassen wel eens kapot.

Ze zijn een dankbaar object voor kintsugi: de symboliek van de theeceremonie en van de enso wordt er nog krachtiger door. De kom is, mits met voorzichtigheid gehanteerd, weer gewoon bruikbaar. Ik heb inmiddels meerdere reparaties gedaan van gebroken enso-kommen; enkele staan ook op deze site.

Een bijzonder project vormen de enso-kommen waarvan de breuk door de cirkel loopt. Ondanks dat de kopjes vaak op de zelfde manier breken (let wel: de kommen zijn niet met opzet gebroken), is bij deze kommen meer variatie mogelijk bij de kintsugi-reparatie.

Oproep: Heb je een gebroken enso-kom? Gooi niet weg! Ik repareer hem graag voor je, tegen een geringe betaling. Wil je hem niet terug en wil je ‘m aan mij kwijt? Graag!
Helemaal mooi zijn de kommen waarbij de enso door midden is. Deze gaan meedoen in een project dat nog verder vorm moet krijgen.

Reacties gesloten.